hits

Angst

Livet til St. Thomas er blitt film. Det er en sterk historie om psykisk lidelse

Det verste spørsmålet jeg kan få er: "Hvordan går det?" Folk forventer å høre: "Det går bra." Går det ikke bra, vil de ikke høre om det. Vi tar på oss en maske og smiler. Folk vil smile.

Dette fortalte artisten St. Thomas, eller Thomas Hansen, i et av lydklippene som er tatt med i en britisk dokumentarfilm (2016) ved navn "Burn the place you hide."

Den har fått strålende anmeldelser, og har en skåre på 8.6 på IMDB. Du kan nå se filmen fritt på NRK nett-tv.

 Bilde: Fra filmen "Burn the place you hide"

 

La ikke skjul på sine psykiske problemer

St. Thomas har aldri lagt skjul på sine psykiske problemer, noe vi får et nært innblikk i gjennom denne filmen.

Det er en reise inn i et mørk sinn vi får bli med på i filen "Burn the place you hide". Det er en historie om et eksalerende rusmisbruk og et vanskelig sinn som stadig får det vanskeligere.

Filmen gir et unikt portrett av en av Norges mest talentfulle låtskrivere. Men hans karriere var alt annet en strømlinjeformet. Den gikk fra topp til bunn, til topp til bunn - og uansett hvordan karrieren svinget hadde artisten det vanskelig i forhold til oppmerksomheten som han fikk.

 

Trailer til filmen "Burn the place you hide"

 

Dønn ærlig

På mange måter var han i en ganske umulig situasjon: Han var full av sosial angst, og samtidig stadig i folks kritiske søkelys. Han fikk mer sosial angst, og han fikk mer kritisk søkelys.

Og dønn ærlig som han var av natur, så fortalte han åpent om sitt turbulente liv gjennom tekstene sine.

Med tekstene sine nådde han mange mennesker som selv kunne oppleve å ha det vanskelig, å være ensomme, og å bære på smerte som ingen andre kunne forstå.

Ikke minst var St. Thomas ærlig med sin opplevelse av norsk presse. Til tross for at alle kunne se at han slet voldsomt psykisk, ble sakene i mediene ofte dypt ydmykende og hjerteløse - og dette gav artisten selv uttrykk for at han tok svært tungt.

- Man burde være greiere med hverandre, fortalte St. Thomas selv i et av sine åpenhjertige intervjuer.

 

Innerst inne som en liten gutt

I filmen får vi en dyster påminning om at når noen virkelig sliter psykisk, så er det ingen som virkelig kan forstå, ingen som virkelig vil forstå. Smerten er utrolig ensom.

St. Thomas var et varmt menneske, men samtidig en som det jevnlig klikket for. Da kunne det bli mye aggresjon og sterke følelser, og både venner og familie måtte tåle mye fra artistens lunefulle humør.

En av vennene til St. Thomas forteller om ham:

- Innerst inne var han bare en en redd gutt. Vi måtte dele rom med ham fordi han var mørkredd. Han sa han hørte lyder. Han vekket meg og sa han trodde han så noen utenfor, selv om vinduet var tre meter oppe på veggen.

 

- Han forsvant inn i mørket

Til tross for at St. Thomas var omgitt av gode venner og støttende foreldre, så ble vanskene hans for store. Han drakk seg ofte sanseløs på alkohol, og drev en omfattende selvmedisinering på ulovlige piller.

En av hans nære venner forteller:

- Han var på en måte den mest positive og morsomste vennen jeg har hatt. Jeg tenkte aldri på ham som syk, ikke før det siste året. Og jeg bare... jeg trakk meg unna. Jeg klarte ikke å forholde meg til problemene hans.

- Jeg mistet ham. Han forsvant inn i mørket, forteller en annen venn.

31 år gammel ble St. Thomas funnet død i hjemmet sitt, og dødsårsaken var en uheldig overdose med medisiner - i en tid hvor artisten slet med stadig verre psykiske problemer.

 

"Into the forrest", St. Thomas

 

En viktig historie

Med sine nakne tekster og nydelige melodier får vi i St. Thomas sin musikk stadig gjenoppleve livet til artisten - og vi blir stadig påminnet om hvordan livet hans endte på mest tragiske vis.

Jeg mener at filmen forteller en svært viktig historie. Selv om få av oss er artister, så er det mange som har det slik som St. Thomas hadde det. Det er mange som strever så mye med livet sitt at rusen blir eneste løsning, og mange strir også med spørsmålet om de orker livet.

Dokumentaren om St. Thomas gir oss få svar, men mange spørsmål: Om hvordan vi møter mennesker som strever med livene sine, og om hvor det blir av hjelpen når den trengs som mest.

Vil du se dokumentaren? Du kan se den fritt på NRK nett-tv.

 

Kilder

Dette innlegget er opprinnelig skrevet for Hjelptilhjelp.no - men gjengitt på denne bloggen.

#sttomas #artist #psykisklidelse #musikk #film

Ti råd til deg som har angst

Ingen følelser er sterkere enn frykt. Hjernen er spesial­designet for å oppdage potensielle farer.

Dette skriver psykologene Gerd Kvale og Bjarne Hansen i en artikkel på Psykologisk.no. De to er kjent for å ha utarbeidet og innført en metode for behandling av OCD eller tvangslidelse. Tilbakemeldingene på behandlingen svært gode - og erfaringen er at mange mennesker blir kvitt angsten på bare fire dager (!). Resultatene viser at sju av ti blir markert bedre i forhold til angsten på disse fire dagene i behandling.

I dette innlegget vil jeg dele ti råd om angst, som Kvale og Hansen trekker fram. Så kan det være fint å vite at dette er dyktige psykologer, som vet hva de snakker om. 

 


Licensed from: Viktor Cap / yayimages.com


 

1. Våg å håpe. 

Gerd Kvale og Bjarne Hansen skriver:

- Selv om det finnes effektiv behandling, synes mange det er vanskelig å tro at dette også gjelder dem. Angsten har ofte sneket seg inn på de fleste områder i livet og fyller hverdagen. For mange har det vært slik lenge, og for noen i flere tiår.

- Ofte oppleves tankene og problemene som så skamfulle og annerledes at det er vanskelig å tro at endring er mulig.

De forteller at alle de møter har forsøkt å gjøre noe med problemene på egen hånd, men uten å lykkes. Mange har vært i annen behandling uten at det har virket. Det er også vanlig å være redd for å bli skuffet. Men de skriver også:

- Heldigvis har vi igjen og igjen sett at behandlingen virker selv om pasienten i utgangspunktet ikke har stor tro på dette. Vårt første og viktigste råd er derfor: Våg å håpe!

 

2. Våg å se for deg et liv uten angstlidelsen. 

De skriver videre at de anbefaler at du våger å se for deg hvordan et liv uten angstlidelsen kommer til å bli.

- Hva gleder du deg til? Hva kommer du til å bli i stand til å gjøre? 

- Å høre hva du gleder deg til og hva som står på spill gjør noe med oss behandlere. Vi forstår bedre hvem du er og kjenner hvor urettferdig og feil det er at du ikke kan oppleve glede i situasjoner de fleste tar for gitt.

 

3. Sett deg mål. 

Neste tips blir skildret slik:

- Et godt liv består av et vidt spekter av tanker og følelser. Hvis du er rammet av en angstlidelse, har du et prosjekt der du forsøker å få kontroll og der du opplever at du ikke lykkes.

- Behandling handler ikke om å hente inn støtte slik at du kan videreføre dette prosjektet, men å få hjelp til å komme ut av det.

Det handler om å få hjelp slik at du tar sjansen på å oppleve mer.

 

4. Ta ansvar for egen bedring. 

Det er skummelt å velge behandling, og det koster å gjennomføre den, påpeker psykologene.

- Når du først går inn, anbefaler vi at du ikke gjør dette halvveis, men lar det stå til slik at du får betalt for innsatsen. Du fortjener det!

 

5. Søk støtte - ikke angstreduksjon. 

Psykologene anbefaler at du tenker igjennom hvordan problemene dine påvirker dem som står deg nær, og at du vurderer om du egentlig henter råd, støtte og beroligelse som bidrar til å opprettholde angstlidelsen. Beskriv gjerne behandlingen slik at dine nærmeste også kan forstå forskjellen mellom støtte og beroligelse, anbefaler de.

 

6. Ikke gi opp. 

Noen ganger oppleves målet som veldig langt unna eller helt uoppnåelig, er neste poeng. De skriver:

- Det kan være vanskelig å se for seg hvordan et liv uten angstlidelsen kan være, og det er fristende å gi opp. Når det kjennes som tyngst, anbefaler vi at du setter deg konkrete og kortsiktige mål og holder fokuset på disse.

 

7. Ikke forsett hvis retningen er feil. 

Hvis behandlingen ikke gir resultater, anbefaler psykologene at du stopper opp for å vurdere om det er forhold som må endres slik at det ligger bedre til rette for effektiv behandling.

 

8. Vurder om du ønsker å dele dine erfaringer. 

Mange opplever at det kan være nyttig å dele erfaringer fra livet med en angstlidelse og veien ut av denne, påpeker Gerd Kvale og Bjarne Hansen. Det kan være mange arenaer for dette. De skriver:

- Vi inviterer ofte tidligere pasienter til å delta i forbindelse med undervisning eller hvis det er aktuelt med innslag i media. For noen oppleves dette som berikende og som en markering av den endringen de har opplevd.

 

9. Bruk det du har lært, på andre området i livet ditt også. 

De fleste psykologene har jobbet med forteller at de gjennom behandlingen har lært noe som er nyttig i møte med andre utfordringer også. Dette kan også gjelde deg, sier de.

 

10. Gå videre. 

Siste punkt:

- Du er ikke en angstlidelse. Det er noe du er rammet av. Enkelte opplever skam forbundet med at de ble syke, og andre fokuserer på tapte muligheter. Vi anbefaler at du retter blikket mot nyvunnet frihet og går videre.

Så ligger det i kortene at noe av det som kan være nødvendig for å bli bedre fra angsten er å søke profesjonell hjelp. For å komme i kontakt med spesialisthelsetjenesten må du vanligvis kontakte legen din, som kan henvise deg.

Hva synes du? Har du andre råd for hva som hjelper i mot angst?

#angst #ocd #tvangslidelse #behandling #psykologi #terapi #håp

Maria vs Maria. Videodagbok om angst og depresjon

Har du sett filmen "Maria vs Maria"? Hvis ikke, så har du nå fått tipset - og du kan se filmen her. 

Utgangspunktet er dette:

Maria Jetteberg var ung, glad og fornøyd. Så slo depresjonen og angsten inn, som lyn fra klar himmel. Mens hun var syk, lagde hun en videodagbok. Den har blitt til en 30 minutter lang dokumentar om Maria der seerne får følge henne gjennom sykdommen og til hun klarte å bli frisk nok til å begynne på folkehøgskole.

Se filmen her:

 

Et nært innblikk i angsten mens den står på

VG.no skriver om videodagboken:

- Hun er pen og vellykket, smart og flink, men har samtidig hatt sterke problemer. Vi vil vise at dettte er en av personene som får angst. Ofte er det en kjent, voksen person som forteller om sine problemer i ettertid.

- Denne filmen er en førstehåndsfortelling som gir et unikt innblikk i hvordan det er å ha angst akkurat mens det står på, fortalt av en ung jente, sier Bjørnar K. Grønhaug i Felles Film.

Jeg synes det er en veldig modig fortelling, og at historien er noe som mange kan kjenne seg igjen. Mange får sin debut av psykiske problemer nettopp i ungdomstiden, og man har da gjerne ikke erfaring med at problemene går over. 

 


Licensed from: leaf / yayimages.com

 

En viktig fortelling

Derfor kan håpløsheten slå sterkt inn over unge mennesker som faller inn i dype psykiske problemer. Mange opplever å være annerledes eller unormale, og mange tror at det kommer aldri til å gå over. 

- Derfor er det utrolig viktig å få fram slike historier som det Maria gjør i denne videodagboken. Med filmen viser hun også veldig sterkt at det ikke er slik at er du én gang blitt psykisk syk så er du alltid psykisk syk.

All ros til Maria for å være et forbilde for unge som strever med psykiske vansker. 

Har du tips til andre filmer om psykisk helse? Legg gjerne inn en kommentar i kommentarfeltet under.

#angst #depresjon #videodagbok #psykiskhelse #stigma #stigmatisering #psykiskeproblemer