hits

Det er som regel en grunn til at du ruser deg

Mange mener at en rusmisbruker har valgt dette livet selv, men det ikke så enkelt. Det er som regel en grunn til du ruser deg. Det er behov for å sette fokus på rus, og å nå ut til barn og unge i risikosonen på et tidligere tidspunkt. 

Dette er noe av det Kjell Torstein Hagen forteller i en veldig fin video som er lagt ut på Facebooksiden Innenfra. I videoen forteller Kjell sin historie, om bakgrunnen for at han fikk rusproblemer - og om veien ut av problemene. 

 

Closing eyes
Licensed from: stevanovicigor / yayimages.com

 

Det er en historie bak envher rusmisbruker

Vi får høre i videoen at Kjell, ilag med to søstre, vokste opp med en voldelig stefar. Dette førte for ham til veldig turbulente forhold hjemme, og til at han falt utenfor på skolen. Det førte også til et liv på gata i Oslo som rusmisbruker. 

Men alt dette hører fortiden til. I 2010 kom Kjell seg ut av rusmisbruket og inn i det ordinære arbeidslivet. Kjell forteller:

- Jeg håper at folk kan få øynene opp, og at det er en historie bak enhver rusmisbruker. Mange mener at en rusmisbruker har valgt det selv. Det er forsåvidt en sannhet i det, men samtidig er det ikke så enkelt. Det er som regel en grunn til du ruser deg.

Han legger til:

- Man ruser seg på grunn av psykiske problemer. Det er ikke sånn at man har psykiske problemer på grunn av rusen. 

 

Behov for individuelt tilpasset hjelp

Videre forteller Kjell at ettervern burde være mer på brukerens premisser, og at det er behov for en mer individuell behandling.

- For mange er det vanskelig å slutte å ruse seg. Mange har ruset seg siden 13-14 års alder og kjenner ikke til noe annet liv. Mange sliter med dårlig selvtillit, lav selvrespekt, og har mistet troen på det meste. 

Han forteller at han selv ikke hadde troen på at han skulle komme ut i det ordinære arbeidslivet noen gang. Likevel var det akkurat det som skjedde. 

- Jeg fikk den rette oppbackinga, forteller Kjell. 

 

Her kan du se videoen

NB! Du skrur på lyden ved å trykke på dette symbolet  nede til høyre i videoen. Da slår lyden seg på.

 

Å bygge selvfølelse

Blant annet framheves den positive betydningen det fikk for rusmisbrukere å kunne få bli selgere av gatemagasinet =Oslo. Han var en av de første som tok del i nettopp dette. Kjell forteller: 

- Det ble en ny hverdag for rusmisbrukerne i Oslo. I stedenfor å sitte med tiggerkoppen, så ble det en bedre selvfølelse å stå og ha en jobb, å selge blader. 

Han forteller også at dette gjorde det enklere å komme i kontakt med andre mennesker, og at de oftere ble stående og slå av en prat. 

- Om en ikke alltid kjøpte bladet, så handler det likevel om å bli sett.

 

- Foreldre, våkn opp!

Kjell har et viktig budskap til foreldre, og han forteller at han håper at de kan våkne opp og å følge med på barnet sitt. Ikke minst framhever han betydningen av å følge med i ungdomstiden. 

- Og at foreldre ikke skal synes at alkohol er greit, i hvert fall ikke før man er 18. Alkohol har ingenting med 15-16-åringer å gjøre. Alkohol er dessuten inngangsporten til de aller fleste rusmidler.

 

Behov for å komme tidligere inn

Han etterlyser et større fokus på forebygging av rusproblemer.

- Jeg skulle ønske at at det ble gitt informasjon til barn og unge allerede i tidlig alder. Man må gjerne starte i 6.-7.klasse. I åttende klasse kan det allerede være for sent. 

Han viser her også til nytteverdien av å bruke mennesker med brukererfaring inn i dette arbeidet, og at det må bli enklere å si ifra når man ser at barn lever under veldig vanskelige forhold. 

- Det er bedre at du sier ifra en gang for mye enn at barn skal lide i alle år.

 

Et viktig budskap

Jeg synes at Kjell Torstein Hagen har et veldig viktig budskap. Rusproblemer oppstår sjelden over natten, men har som regel en lang forhistorie. Og det er behov for en langt tydeligere forebyggende innsats mot barn og unge i risikosonen, samtidig som hjelpen for de som allerede har utviklet rusproblemer må prioriteres. 

Se gjerne mine egne foredrag om temaet slik jeg nylig presenterte det under Forsker Grand Prix, som i disse dager sendes på NRK 2 / Kunnskapskanalen. 

Jeg vil også anbefale boken Et bedre liv, som gir gode perspektiver på hvilken hjelp som kan være nyttig i møte med omfattende rus- og psykiske vansker.

Affiliateannonse: Haugen Bok

#rus #rusproblemer #traumer #psykisk #forebygging #behandling

6 kommentarer

Jeg tenker vi er avhengige av alle slags former for rus,enten det er penger,sex,internett,trening,eller kjærlighet.

Rus kommer i alle fasonger og innpakninger.

Rusavhengige finner man i alle livets arenaer.

Man kan slutte å drikke,og begynne med sport.Så blir man avhengig av endorfiner,og når man ikke har fått endorfinene sine er man trist og nedstemt.

Avhengigheten begynner allerede ved mors bryst,og følger en livet ut.Til om med når man er død,er man avhengig av folk som skal begrave eller brenne skrotten. :)

Brystmelk inneholder cannabinoider som også finnes i den beryktede og illegale grønne planten.

Det sier seg selv at mennesket søker og finner slike stoffer,for å fortsette med den gode trygge rusen man fikk av mor.

Det finnes som regel en grunn til at folk ruser seg.....

Det er mye man kan skylde på,men ikke på Mor og lykkestoffene man fikk dengang ved livets begynnelse.

Menneskekroppen er et vandrende kjemisk laboratorie fyllt av forskjellige stoffer som koker under huden.Noen har større stoffproduksjon en andre,og mange begynner med stoffer for å ha det like godt som andre vellykkede stoffprodusenter.

Allikevel løper det folk i uniform rundt å bøtelegger de som søker lykken via stoffer.

Allikevel hersker det så lite forståelse for rus og avhengigheten.Det er vår ignoranse,vår lille forståelse for kroppen,som er en av grunnene til at mange velger et liv der ihvertfall russtoffer gir bittegrann lykke.

Aleksander Carlsen

Aleksander Carlsen

Jeg tror også at fremmedgjøringen og kriminaliseringen av rusmisbrukere er med på å skape psykiske problemer også. De blir satt i bås eller fengsel i mange tilfeller, sammen med tyver og andre kriminelle som har utført handlinger som har et offer. Denne behandlingen og straffen er regressiv og kan ytterligere fremmedgjøre en person fra samfunnet.

Nå sier ikke jeg at det å ruse seg er noen god løsning. Men jeg tror mange overser dette aspektet med behandlingen av mennesker med problemer.

Ole Jørgen Lygren

Ole Jørgen Lygren

Artikkelen blir overskygget av det sterkt stigmatiserende ordet Rusmisbruker ,det går fint an p skrive rusavhengig ,ikke fortsette det stigmaet man tilsynelatende prøver å fjerne

Meget gode innlegg fra alle bidragsytere. Rus handler om mer eller mindre det samme nærmest uansett, med unntak av opiater.

Alkohol er på mange måter verstingen som er ufarliggjort til tross for enorme samfunnskostnader og andre uheldige aspekter. Det er faktisk mulig å være en rusbruker også. I bunn og grunn snakker vi om en virkelighetsflukt.

Skriv en ny kommentar