hits

Slik tenker en narsissist

Du har helt sikkert møtt noen som er litt i overkant begeistret over seg selv; personer med narsissistiske trekk. Men hva er egentlig narsissisme?

I en video fra TED Ed som er skrevet at W. Keith Campbell får du en enkel men likevel presis beskrivelse av narsissisme. Her kan du se videoen og lese en oppsummering av hvilke poenger den løfter fram.

 

Handsome guy with beautiful face
Licensed from: Sergejs Rahunoks / yayimages.com

 

Tror de er penere, smartere, viktigere enn andre

Narsissus var forelsket i seg selv, og han har gitt navn til et viktig psykologisk fenomen: Narsissisme. Dette kan ses på som en oppsvulmet, og av til ødeleggende, opptatthet av seg selv. 

Men narsissisme er også et sett av personlighetstrekk som er undersøkt av psykologer.

En psykologisk definisjon av narsissisme er et oppblåst, grandiost selvbilde.

- I en viss forstand så tror en narsissist at han eller hun har et bedre utseende, er smartere, og erviktigere enn andre mennesker - og at man derfor har rett på spesialbehandling.

 

To former for narsissisme

Psykologien beskriver to former for narsissisme: 1) den grandiose, og 2) den sårbare.

- Den grandiose narsissismen er kjennetegnet av utadvendhet, dominans, og søken etter oppmerksomhet. Den grandiose narsissisten søker etter oppmerksomhet og makt, av og til som politikere, artister eller kulturelle ledere.

Det betyr selvsagt ikke at alle i slike stillinger har narsissistiske trekk; mange søker slike posisjoner av gode grunner som f.eks å utnytte sitt fulle potensiale, eller å hjelpe andre. En med narsissisme gjør det imidlertid på grunn av den status og oppmerksomhet som følger med det.

- Den på den andre siden kan den sårbare narsissisten være stille og reservert, men han eller hun har en selvfølelse som svært lett blir krenket.

I begge tilfeller er narsissistiske trekk noe som viser seg i det lange løp, og narsissisten har en tendens til å velge egoistisk. Narsissistiske ledere vil derfor ha lett for å ta risikofylte og uetiske beslutninger. Narsissistiske partnere kan være uærlige og utro. Når deres rosenrøde syn på seg selv blir utfordret, kan de bli sinte og aggressive. 

  

Her kan du se videoen om narsissisme

 

En ekstremvariant

I sin ekstreme variant kommer disse trekkene til syne som en narsissistisk personlighetsforstyrrelse. Sentrale symptomer er et oppblåst selvbilde, problemer med empati, en følelse av å ha rett på særbehandling, og et stort behov for beundring. Kun 1-2% av befolkningen har dette, og diagnosen gis kun til voksne.

Det kalles bare en personlighetsforstyrrelse dersom disse symptomene så og si har "tatt over livet", og at de skaper betydelige problemer i hverdagen. 

- Tenk deg at du i stedenfor å være genuint opptatt av dine barn og ektefelle, bare bruker dem til å få oppmerksomhet og beundring.

- Eller tenk deg at du i steden for å tåle konstruktiv kritikk alltid svarer med å overbevise de andre om at de tar feil. 

 

Hva forårsaker narsissisme?

Tvillingstudier tyder på at det er en sterk genetisk komponent, samtidig som miljøbetingelser også har betydning.

- Foreldre som i overdreven grad opphøyer barna sine kan fostre grandios narsissisme, mens kalde og kontrollerende foreldre kan bidra til sårbar narsissisme.

Kulturen har også betydning. Narsissisme ser ut til å være vanligere i individualistiske kulturer med idealer knyttet til å promotere seg selv. F.eks har narsissistiske trekk vært i en gradvis økning i USA siden 1970-tallet. 

 

Mulig å bli frisk?

Avslutningsvis blir det spurt om det er mulig å bli kvitt narsissistiske trekk?

- Svaret som gis er at ja, alt som bidrar til ærlig refleksjon over egen oppførsel og omsorg for andre kan være til hjelp. Psykoterapi eller det å øve på å ha medfølelse kan med andre ord derfor være nyttig.

Men slik selvforbedring kan være svært tungt for en narsissist fordi man tvinges til å se seg selv ifra en ikke-sjarmerende synsvinkel.

Nært beslektet med narsissisme er psykopati. En psykopat har mange narsissistiske trekk. For deg som vil lære mer om temaet kan jeg anbefale boken "Psykopati."

Affiliateannonse

#narsissisme #narsissist #personlighet #personlighetsforstyrrelse #psykisk #psykiatri #psykologi #psykiskhelse

19 kommentarer
Judas Iscaroit

Judas Iscaroit

Begge alternativene treffer de venstreradikale feministene (SJW) perfekt. Ikke bare mener SJW at alt dem sier er det eneste korrekte, men også blir fornærmet hvis dem blir motsagt.

Ikke bare det. Venstreradikale feministene er mer koko enn som så. Siden dem ikke bare har "Munchausen by proxy" og "animal hoarding" nykker.

Psykopater er ikke passende, siden en psykopat vet hva dem gjør. SJW har ingen aning hva som skjer eller hva dem gjør.

Kanskje man i psykologien og psykiatrien må laget et eget ord for den galskap SJW driver på med. Slik at man kan begynne å behandle dem.

Jeg vil anbefale ALLE å lese Anita Sweeneys bøker - de setter deg fri!!

http://www.1stwavebooks.com/nettbokhandel/null-kontakt-og-motmakt-narsissister-medlopere-og-flygende-aper/

Judas Iscariot, du har fullstendig rett.

Det er interessant at avisene kan skrive om trump også uten å nevne navnet hans :-)

Er det virkelig mulig å skrive om narsissisme i dag uten å nevne Donald Trump, den største narsissisten av dem alle?

Hei Dan, Professor Allen Frances er ikke enig med deg...

"The psychiatrist who wrote the definition of narcissistic personality disorder says Trump doesn't have it"

http://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/psychiatrist-allen-frances-donald-trump-mentally-ill-world-class-narcissist-a7582131.html

Vil man vite litt om narsissisme.er det bare å følge med AP, SV OG MDG.

Dan: på den videoen må uten tvil en kar på talerstolen være Trump. Hårsveisen er han alene om på kloden :D

David Justice

David Justice

Hvordan er det mulig å nevne narcissisme i dag uten å nevne Barry Hussein Obama og Hillary Clinton i global sammenheng og Gahr Støre i norsk sammenheng?

Paulus Lutefisk

Paulus Lutefisk

Enig med Judas!

Kris: hvilken diagnose er enda verre og som Trump lider av?

Les følgende artikkel, der Trump uten den minste tvil oppfyller _samtlige_ av punktene:

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/narcissistic-personality-disorder/basics/symptoms/con-20025568

Jeg tror fyren som definerte diagnosen er Trump-supporter på sin hals og vil ikke at det fremste objektet som tilfredsstiller diagnosen ikke skal havne under den.

Dessverre har norske psykologer og skoleverket ødelagt et par generasjoner nordmenn. Vi er blitt overbevist om at narsissisme er negativt og ender opp som late og blåøyde naive nordmenn som velvillig slipper inn masser av innvandrere med sterke narsissistiske trekk. Innvandrere flest har gjennom et sterkt fokus på individuelle prestasjoner et stort fortrinn over nordmenn som er opplært til å sette andre mennesker høyere enn seg selv. Nordmenn gir vekk vekk penger i hytt og vær, dyrker ikke ego men massetenking i sosialistisk svadaoppgulpland..et typisk eksempel er det norske landslaget i fotball..loooosers på høyde med Swahili på FIFA rankingen.

Beskrev du nettopp personligheten til Judas Gahr Støre...?

Finally an objective, sourced and reflected article that doesn't drag in politicians, celeberties, etc. (To be fair, there's no real point in doing so, the comment section will take care of that.) And it's linked from nettavisen.no? Is this a sign of the end of the world??!

On a serious note, well done OP.

Dette innlegget forklarer ikke noe som helst om hvordan en narsisisst tenker. Den "stille" er mer som skjult narsissist. De planlegger å fange inn sitt "bytte". De bruker spesifikke taktikker for å manipulere, psykisk mishandling, gaslighting osv. Og hvordan kan du vite om de kan bli friske når det ikke er sjanse i havet at narsisissten vill innrømme at de er syke eller at de gjør andre vondt. Kognitiv terapi funker ikke på en narsisisst. Men det er noen eksperter som jobber med en spesifikk terapi metode for narsisissme. Mange narsisisster har gått i terapi ofte pga at de vill bevise til "byttet" sitt at de ikke er syke, de lærer av å gå i terapi. Lærer de rette tingene å si og vende tilbake på "byttet" sitt. De er mestere i manipulering og lyver så det renner. Jeg skjønner ikke hvorfor dette innlegget ble skrevet i det hele tatt. Ingen info om narsisissme i det hele tatt. Veldig kompleks diagnose som krever litt mer forklaring enn et par avsnitt.

Må flire av de mange hobby psykologene her inne. Her er det fjerndiagnostisering så det holder. men det er jo PK å si at DT er en narsissist slik at en ikke blir stengt ute sosialt. Den eneste narsissisten jeg vet om i nyere tid er ABB.

Minner meg litt om noen legebøker som mine foreldre hadde hjemme. Etter å ha bladd i disse og lest om symptomene for de enkelte grusomme sykdommene, hadde jeg alt! Heldigvis hadde vi en lege som kunne friskmelde meg.

Judas Iscaroit

Judas Iscaroit

Hvis du leste legebøker? Da har du sett på sykdommer ikke psykiske lidelser.

Jeg vet om lege som friskmeldte en person, han døde par måneder senere.

Det største problemet er vel at de som setter diagnosene, yrkesgruppen psykiatere, tilhører denne kategorien.

En drømmejobbb for sådanne, ingen vil jo lytte til pasientens versjon uansett.

Her er det skremmende holdninger. Et yrke som tiltrekkes av psykopater, etter hva jeg har sett og hørt.

Søk meg opp på nydame.com hvis du vil :)

Skriv en ny kommentar