hits

Fire tips mot depresjon

Exit depression er et selvhjelpsprogram som er under utvikling av Kristian Hall, og som har til målsetning å hjelpe mennesker til å overvinne depresjon. I denne introduksjonsvideoen får du høre om fire prinsipper som er viktige på veien ut av depresjonen.

Kristian Hall alle forutsetninger for å vite hva han snakker om. Over en tiårsperiode led han av dyp depresjon, og det var alt annet enn en enkel vei ut av denne. Basert på de dyrkjøpte erfaringene som han gjorde seg, har han skrevet boken Opp av avgrunnen

 

People in the rain
Licensed from: silent47 / yayimages.com


 

1. Del opp prosjektet i små deler

Dette er den første videoen av i alt 14 videoer som han planlegger å lage i tiden framover. Han forteller om det første prinsippet.

- Det er kjempeviktig at du deler opp dette store prosjektet i små deler, sier Kristian Hall. 

En metafor han bruker er å spise et fly. Er det i hele tatt mulig? Vel, det er kanskje ikke det mest meningsfulle å holde på med, men skulle du få lyst til å gjøre det, så er det kun én måte å gjøre det på: Å spise det i veldig små deler. 

På samme måten (og heldigvis mye mer meningsfullt) består veien ut av depresjon av mange små steg. 

 

2. Start med (latterlig) lave ambisjoner

Neste prinsipp som Kristian Hall trekker fram er å starte prosjektet med å komme ut av depresjonen med svært lave ambisjoner.

Å bli fysisk aktiv kan være et godt eksempel. Fordi depresjonen kan gjøre dette nesten umulig, så anbefaler Kristian Hall at man deler målet om å bli fysisk aktiv opp i svært små trinn, at man tar ett trinn om gangen, og at ambisjonsnivået settes veldig lavt.

Selv om målet kanskje er å være fysisk aktiv i 1 time, så vil det når depresjonen står på for fullt kanskje være mer enn nok med å gå en tur på 5 minutter om dagen.

Han understreker at innimellom vil også 5 minutters gange være umulig å få til. Da er det bare å hoppe over, og å heller begynne på nytt neste dag.

 

Introduksjonsvideo til "Exit Depression" av Kristian Hall

 

3. Aldri kjeft på deg selv

Mange vil oppleve at selv med svært små steg og med lave ambisjoner så vil man slett ikke alltid få det til. Kristian Hall forteller om dette:

- Du må aldri, aldri, aldri kjefte på deg selv når du ikke orker å følge programmet.

- Inne i hodet til de fleste som lider av depresjon har det svært mange selvkritiske tanker av typen - "Jeg lykkes aldri med noen ting," "- Jeg er stygg," - "Jeg er helt udugelig", - "Jeg er feit," og så videre. De tankene - den indre stemmen - opprettholder og forsterker depresjonen. 

Derfor skal man ikke kjefte på seg selv fordi man ikke orker å gjøre noe, det er ikke bra, og vil forhindre deg i å komme ut av depresjonen, forteller Kristian Hall.

 

4. Veien ut av depresjon er en berg- og-del-bane

Fjerde prinsipp som han avslutter introduksjonsvideoen med er følgende:

- Det å bli frisk av en depresjon, det er en berg-og-dal-bane; det er ikke en rett prosess som bare peker oppover. Det vil være tilbakeslag. Det kan tenkes at du vil ramle ned i en depresjon som er dyp og vond, men da skal du tenke at "her har jeg vært før, jeg vet at det blir bedre, jeg skal fortsette å fighte og bli friskere framover."

Kristian Hall forteller at han vil snakke om alle disse prinsippene og flere til i videoene framover, og at denne første videoen kun er en kort introduksjon. 

Vil du følge med på programmet framover? Da kan du besøke Kristian Hall sin nettside her

Jeg vil også anbefale deg boken Opp fra avgrunnen, som er en kjempefin bok for alle som strever eller har strevd med depresjon, eller som bare vil vite mer om hva som kan være til hjelp. 

Affiliateannonse

#depresjon #kristianhall #selvhjelp #video

8 kommentarer

Nr 3 er kanskje den vanskeligste enten det er depresjon eller annet, å være vennlig mot seg selv er lettere sagt enn gjort. Også de uten "problemer" sliter med dette punktet tror nå jeg..

Statera Marit Ebeltoft: Hei! Ja, punkt 3 er vanskelig - og samtidig et viktig punkt. Helt enig med at dette punktet er det mange som strever med, selv om man ikke nødvendigvis har depresjon :)

Tusen takk for atter en gang bra belysning av et vanskelig tema som rammer mange.

Det er viktig å dele det hele opp. Jeg har alltid sagt at man må starte å løsne i en ende av bunten. Ser man bare bunten - virker det mer skremmende, vanskelig og uoppnåelig.

Jeg liker ikke å se på andre, selv ikke innen sammenligninger for å forklare. Men, av og til er det til stor hjelp når man føler seg liten og forlatt av alle de lykkelige mennesker som ikke forstår.

Med det hele mener jeg følgende - som, man kan glemme når man svømmer i et sort gjørmehull nederst i en brønn: ALLE mennesker opplever opp og nedturer. Heldigvis, er det ikke slik at så mange blir rammet av den virkelige mørke orkan. ALLE mennesker har problemer som ruger til hodet.

Enklere forklart: Når man har et problem - og man hanskes med det - hva skjer så til hodet? Blir alt problemfritt? Eller, dukker det opp et nytt tankeprosjekt av det negative slag? Sånn er det - for at vi skal piskes videre - til at vi ikke skal bli for mette og dorske. Vern om det gode, og - fortsett ferden videre mot nye mål, løsninger og gleder. Gull er jo ikke å finne på overflaten - man må grave! Sånn er det da også med selve livet. Man forstår at livet er ikke bare sus og dus - selv om store folkemengder fortsatt spiller på løgner om at alt her i verden er bare bra.

Jeg har aldri ønsket noe vondt ovenfor andre. Derimot - har alle de jeg har møtt på min vei som har hatt et skikkelig helvete - blitt de mest sympatiske og ekte mennesker som er. Det er kanskje fordi de forstår hvordan det er å oppleve en levende verkebyll? Jeg for min del ønsker virkelig ikke noe vansker for noen - rett og slett fordi siden jeg ofte ikke er så glad - betyr det aldri at jeg glemmer eller har mistet hva som skjer med kropp og sinn når smilet triller rundt, sommerfugler plystrer og man formelig svever blant stjerner. Hvordan kan man ikke unne det for andre?! Men JA: Start med å utslett det store bildet. Fjern ordelag fra de som ikke forstår med at "alt ordner seg". Nei, alt ordner seg ikke - men, alt har en mulighet til å forandre seg til det bedre!!

En og en ting av gangen. Ingen sykler ned den bratteste og farligste bakken som liten pjokk - selv ikke med støttehjul. Og - ingen kan hanskes med ALT av det vonde vanskelige som farer til hodet. En og en ting - lære å mestre, lære å forstå at - det er en verden bortenfor der man trodde man skulle gro fast.

Ikke vær redd de ganger det går nedover. Det går nedover for alle. Det er bare kortvarig. Så lenge man jobber og jobber og jobber for å endret tankene - og, evne å se verden fra et annet ståsted? Vil det gå seg til - litt etter litt.

Det er kun en gang man kan tape - og, det er når man gir opp. Aldri gi opp! Snakk med noen, del, skriv, - om så skrike - skrike ut ... og den tunge tankeball vil minske.

Jeg har gått fra et atombombehode - til, å bære på en sprettball. Visst, den kan fortsatt gå ned - men, jeg veit at den vil sprette opp igjen - uten at jeg blir jevnet til jorden over smerter eller tankekjør.

Litt etter litt.

Når jeg klarer, klarer andre. Klarer andre, klarer flere. Så kommer det helt andre og mer konstruktive løsninger. Det blir smaken av det bedre - og, man ser at man var ikke dømt til lidelser eller et liv med kun døden til mening.

Heier på dere alle som sliter, føler seg misforstått, har smerter og kav dag ut, dag inn. Søk hjelp, krev hjelp - få styrke over de små mestringer og gleder - så, vil det bli endring til det som virker endeløst fastlåst og tungt. Start i det små - med frisk luft. Ha fokus på hva som gjør deg glad. Skriv ned minst en ting som er bra, hver dag.

Det føles ut som en endeløs bunn, men livet har langt flere løsninger og smaken av de gode funn.

Aldri gi opp!

Terje Bakken: Hei! Tusen takk for et veldig fint bidrag til dette innlegget, og for gode ord! :)

Fint innlegg. Nyttig også. Det mentale er så viktig.

Det jeg lurer på er hva som fysisk foregår i kroppen før og under en depresjon. Oppstår det en ubalanse i kroppen i forkant ? Hvilken stoffer mangler, eller er det for mye av ? Vi hører om dopamin og seretonin, men hvilken andre stoffer mangler ? Er det tarm relatert ?

Muhammad Saddique

Muhammad Saddique

Tusen takk. Fint innlegg.

Jeg har oppdaget at grunnen til at vi har depresjon er at vi ikke har et nært forhold til et annet menneske som elsker og verdsetter oss betingelsesløst.Å kunne dele sine følelser med noen og den andre bekrefter dem og prøver å forstå kan gi nærhet og en følelse av å ikke være alene.Det kalles kjærlighet og det er det viktigste hvert menneske trenger for å kunne elske seg selv og andre.Ingen medisin og terapi kan erstatte dette.At andre tror på deg og ser din verdi leger vårt indre.Ofte er det en stor hjelp å tilgi foreldrene for at de ikke klarte å formidle sin kjærlighet til oss slik at vi kunne gripe den.

Lys i tunnelen

Lys i tunnelen

Det er veldig bra med en slik side og med alle gode råd.Det burde være lettere å få hjelp. Det er dyrt og vanskelig å få time hos psykolog og man har ikke energi og krefter til selv å lete etter eller og å få avslag, ventetiden er lang.Jeg har stor tro på selvhjelpsgrupper, for alle aldre,det kan også være anonymt på nett, eller tilbud om å møtes for å gå en tur.Det skrives ingenting på denne siden om arv, der depresjon går igjen i familien. Jeg hadde ikke satt barn til verden om jeg hadde visst hvilken sorg jeg ville påføre mine barn.En annen side av saken er at folk forstår det de ser, et psykisk handicap er skjult for de fleste. Det som da også rammer den som lider er manglende forståelse for den som ikke klarer å følge opp skolegang og arbeid. Det er lite hjelp å få.Man er så fortvilet alene i sin kamp for å hjelpe sitt barn.Det eneste som er sikkert er at det er lys i tunnelen, en depresjon går over.

Skriv en ny kommentar