hits

Det kommer til å bli bedre

Har du opplevd noe vanskelig? Er livet ditt i hele tatt vanskelig? Har det tatt lang tid uten at du har blitt noe bedre?

- Det finnes ingen riktig måte å være redd på, være lei seg på, sørge på og det finnes ingen riktig måte å ha angst eller være deprimert på. Det finnes ingen riktig måte å ha PTSD på, skriver psykolog Egil-Arne Skaun Knutsen i et flott innlegg i Nordre Aker budstikke

Jeg synes budskapet hans er så bra at jeg vil hente fram noen av poengene hans her.

 

Depressed Man Portrait
Licensed from: stevanovicigor / yayimages.com


 

Ikke lytt til bedreviterne

Det er strevsomt nok som det er å ha psykiske vansker eller å streve med livet sitt. En tilleggsbelastning for mange er at det er så mange bedrevitere, og man kan bli helt ør om man skulle lyttet til alle som mener å vite bedre.

Psykolog Knutsen skriver i innlegget sitt både om psykomatiske smerter - altså kroppslige plager som har sitt utgangspunkt i psykiske problemer eller som er et resultat av overbelastning som langvarig stress eller brått traumatisk stress - og om det å oppleve en krise. 

I begge disse tilfellene blir mange av de som har det slik gjerne "presset" av folk omkring, som hele tiden lurer på om du ikke er bra igjen snart.

- Det finnes ingen fasit på hvor lang tid det tar å komme seg videre etter en krise, skriver psykologen.

- Det finnes heller ingen fasit på hva som må ha skjedd for at man skal ha lov til å ha det vanskelig.

 

Du har det som du har det

Budskapet er ganske enkelt dette: Har du det vanskelig så har du det vanskelig. Du har det som du har det.

Han poengterer at det ikke finnes noen fasit for eksempel på hvor lenge det er "lov" eller hvor lenge det er "vanlig" å streve etter en krise. For noen går det fort over, mens andre har ikke kommet skikkelig over hendelsene selv etter 1-5-10-15 eller kanskje 30 år. Han skriver:

- Hvis du som leser dette har det vanskelig, så har du det. Og selv om noen rundt som ikke har vært i din situasjon skulle mene at du burde ha kommet deg videre. Tilgi dem, de aner ikke hva de snakker om.

 

Ta vare på deg selv

Han avslutter innlegget med noen fine ord til deg som strever med livet ditt:

- Jeg ønsker for deg at du aldri mister håpet om at ting blir litt bedre etter hvert mens du arbeider målrettet med å lage livet ditt så godt det er mulig.

- Det kommer til å bli bedre! Ta vare på deg selv!

Vil du lese hele innlegget, så finner du det her. Han har også en egen blogg: Psykogrubbel.

Har du opplevd en krise som du føler du ikke kommer over? Da anbefaler jeg boken "Tiden etterpå. Historier om posttraumatisk stress." Der forteller fjorten personen om den vanskelige tiden og hva som var til hjelp. Slike historier er vel verdt å lytte til!

Hva mener du? Er det en fasit på hvor lenge du kan ha det vanskelig før du må "komme videre"?

#krise #sorg #psykosomatisk #psykisk #psykiskhelse #psykologi

3 kommentarer

"Hvis du går gjennom et helvete, så for all del fortsett å gå!".

(Winston Churchill)

det er gode råd.

men det hjelper lite når livet tar deg ned gang på gang på gang på gang.

Helt enig med dette, man kan strebe lenge med et problem som gjerne andre ser som "ikke en stor sak". Tror det er absolutt viktig at man ikke lytter til alle, men heller noen få person som forstår seg på situasjonen og vet hvordan å hjelpe.

Skriv en ny kommentar