hits

En gripende animasjonsfilm om avhengighet

Nuggets bird er en enkel men gripende animasjonsfilm som gir en uforglemmelig illustrasjon av avhengighetsproblematikk. 

Filmen skildrer en helt spesielt fugl, en kiwi, som for øvrig er New Zealand mest berømte og populære fugleart, kjent som fuglen som ikke kan fly.

- Det er noe usedvanlig gripende med denne kiwiens kamp med avhengighet, skriver Huffington Post om denne filmen.

- Kanskje fordi det er noe så destruktivt menneskelig som kommer fram i denne korte filmen, antyder de videre.

Først står det egentlig ikke så verst til. Kiwien går sin trauste gang, men så skjer det noe.

En mystisk, gylden klump av noe ukjent blir oppdaget, og fuglen prøver den ut - og det utrolige skjer: Fuglen kan fly! Det blir en utrolig opplevelse! En rusopplevelse!

Film: Nuggets bird

 

Livet som blir formørket i fraværet av rusen

Da er det ikke rart at fuglen på nytt tar til seg fra den gylne klumpen neste gang han kommer over den, og igjen kan han fly!

Men nå er det ikke lenger det samme. Han opplever fallet for første gang, fra den (bokstavlig talt) harde landingen.

Nå er suget kommet etter igjen å kunne fly. Det blir mørkere, og det å kunne fly blir det eneste kiwien higer etter. Han går ikke lenger sin trauste gang, men løper for å få en ny rusopplevelse. 

Oppturene i møte med rusen blir korvarige. Fallene hardere. Og verden rundt blir stadig mørkere. Kiwien har fått et avhengighetsproblem!

Og det er derfor med et snev av kafka-stemning filmen dør ut. Tilbake står vi med erkjennelsen av hvordan rusen - som først syntes å være en berikelse - ble en formørkende trussel mot selve eksistensen til fuglen som ikke kunne fly.  

 Licensed from: Csaba Deli / yayimages.com


 

Når løsningen blir problemet

Jeg synes filmen gir en veldig fin metafor for rusproblematikk. Rusen kan innledningsvis virke befriende, og kan gi inntrykk av å "gi deg noe ekstra" i hverdagen; av å være en løsning på ulike problemer i livet. Men rusen som regel en dårlig løsning på dypere livsproblemer. Etter hvert blir rusen et tilleggsproblem; akkurat slik som i denne filmen.

Derfor er det ikke så rart at mange av de med rusproblemer også har psykiske problemer, og det er ikke alltid så godt å vite hva som kom først. Uansett er det viktig at man møter rusproblemer som noe mer enn vansker knyttet til et rusmiddel. Det vil som regel også være behov for å få hjelp til å få livet sitt på riktig kjøl - ikke bare å slutte med rus. 

På denne bloggen vil jeg skrive mye om rusproblemer i tiden framover. 

#rus #rusproblemer #avhengighet #psykisk #psykiskhelse #alkohol #problemer #video

Hva mener du? Gir filmen et godt bilde av rusproblematikk? Hva handler rusavhengighet om?

4 kommentarer

Fin film, som illustrerer effekten av alkohol veldig bra. Det jeg er litt uenig i her, er at man legger for stor vekt på problemet med selve alkoholen, og ikke den bakenforliggende årsaken til all form for avhengighet. Slik jeg ser det, så er all avhengighet en flukt bort fra noe som føles uutholdelig. Enten det være seg rus, spill, overspising, overtrening, sågar selvskading, etc. etc., så er dette en flukt bort fra en ellers uutholdelig hverdag eller smerte. Jeg tror at det i de aller fleste tilfellene er en vanskelig barndom og oppvekst som ligger i vår underbevissthet og stadig plager oss med vonde og vanskelige følelser. Dersom man går tilbake i historien til rusavhengige, så vil man stort sett finne problemer eller traumer. For å få til varig avhold, eller et mer normalt forhold til det man er avhengig av, må man finne tilbake til disse bakenforliggende årsakene. Når disse samtidig behandles, vil avhengigheten bli lettere å kontrollere. Mye mer stoff om dette på min hjemmeside, om noen skulle være interessert.

Tom E. Myrbråten: Hei! Takk for tilbakemelding. Ja, filmen har nok mest fokus på selve rusmiddelet, men samtidig ligger det mye usagt mellom linjene. Det er jo ikke akkurat et meningsfullt liv denne fuglen har i utgangspunktet :) Takk for tipset om nettsiden.

enig med Tom, har ikke e mail, so denne po facebook

Kjenner meg så igjen!

Skriv en ny kommentar