hits

Mange med autisme liker dårlig øyekontakt. Denne videoen sier noe om hvorfor

Et av kjennetegnene på autisme er en uvanlig øyekontakt. Det kan være vanskelig for utenforstående å forstå hva dette handler om. Denne videoen gir et kjempefint perspektiv på dette.

Slik begynner videoen:

- Noen spurte min sønn hvorfor han strever han så mye med øyekontakt.

 

Se videoen her


 

Overveldet av informasjon

Og dette var sønnens svar:

- Mine øyne kan se veldig godt.

- De fleste mennesker virker til å måtte se lenge og hardt for å hente ut meningen i et bilde. Jeg kan "ta inn" et bilde på et øyeblikk.

- Hver dag kan jeg se mange ubetydelige detaljer. Jeg ser bort for å ikke bli overveldet av den store mengde av slike små biter av informasjon.

- Jeg ser på ting som en lærer eller en annen person ber meg om å se på. Dette hjelper meg til å konsentrere meg om hva jeg bør fokusere på.

- Jeg kan søke etter lærerens stemme for å prøve å fokusere. 

- Jeg lærer best av å sitte side-ved-side med læreren. Når jeg sitter ved siden av læreren hjelper det meg til å fokusere på lærerens stemme i steden for visuelle distraksjoner.

- Jeg får med meg veldig mange lyder også. Jeg er nødt til å fjerne en del stimuli for å klare å svare på spørsmål eller krav fra andre mennesker.

- Jeg blir trist når andre tror at jeg ikke liker dem. 

- Jeg er glad i mennesker.

 


Licensed from: Wavebreakmedia / yayimages.com

 

Verden er alt for intens

Det å ha autisme er på mange måter en annen måte å bruke hjernen på, hvor verden ofte blir for "intens." Derfor har forskere begynt å bruke en ny modell for å forstå autismespektertilstander, hvor et viktig begrep er intense world theory, eller "verden er alt for intens"-teorien om mennesker med autisme.

Videoen over er derfor et godt eksempel på dette. Framover kommer jeg til å skrive mye om autisme i denne bloggen.

Hva mener du? Kjenner du deg igjen i at mennesker med autisme opplever verden på en for intens måte?

#autisme #Asperger #kommunikasjon #annerledes

7 kommentarer

Bør jeg søke uføretrygd? Og vil da advokaten fra Codex stille opp? Eller mine kolleger og ledere i NAV?

Laila Monica Nikolaisen Ribssk: Hei! Det kan jeg dessverre ikke gi deg noe klart svar på. Vil tipse deg om at du på https://www.ung.no/oss/ kan skrive et anonymt innlegg hvor du beskriver hva som er din situasjon og det som du lurer på. Håper du finner ut av det :)

så bra video og innlegg:-)godt å bli belyst litt om hvordan en med autisme egentlig tenker- Og dessuten er det det mange uten diagnose somogså ikke har "behov" for så mye øyekontakt:-)

Anette: Hei! Ja, det er en fin video som sier noe om hvordan det kan være å ha autisme, men kan også være individuelle forskjeller. Tusen takk for tilbakemelding :)

Lisbeth Borgund

Lisbeth Borgund

Ja,hørsel,smak og lukt i tillegg blir til sammen FOR MYE for dem.

Jeg blir stadig"tatt på senga"hvor jeg glemmer meg.

Spør og graver om alt mulig,som gjør igjen at vedkommende låser seg.

Liker også veldig godt denne videoen, selv om jeg opplever det litt annerledes. For meg er det at jeg ikke leser ansiktet ditt for å få med meg kroppsspråket, jeg leser andre ting. Toneleie f.eks, eller hvor du peker føttene, hva du gjør med hendene, slike ting. Har tenkt til å lage et eget innlegg om dette i nær fremtid.

Hadde vært kjekt å fått til et samarbeid mellom oss en gang.

Autisme og meg: Hei! Hadde vært spennende å høre mer om det som du nevner. Send meg gjerne tips når du har skrevet om dette, og deler da gjerne videre :) Er opptatt av å bidra til at flere kan forstå hva autisme innebærer både på godt og vondt. Ha en fin kveld!

Skriv en ny kommentar